Dart

Ursprunget till spelet Dart är faktiskt okänt men enligt sägen så verkar det komma från de många krigsfält som var vanligt i Europa under medeltiden. När soldaterna inte var i tjänst så fanns det inte mycket att göra och då var det vanligt att de anordnade tävlingar i att kasta spjut. Under 1530-talet så flyttades sporten istället in på många av Englands populära pubar och spjuten byttes då ut mot små pilar som spelarna kunde kasta utan att riskera att förstöra hela inredningen ifall de missade målet.

De flesta har säkert någon gång kommit i kontakt med spelet även om de inte spelat det själva. Om du skall spela Dart enligt reglerna så skall avståndet till tavlan vara 237 centimeter och själva tavlan skall placeras 1,73 cm över golvet och då ska du mäta in till mitten på tavlan till det som kallas Bulls Eye.

En Dart-tavla är indelat i 20 zoner där varje zon har poäng från 1 till 20. Zonerna sträcker sig hela vägen in till mitten och är uppdelade i enkla, dubbla eller trippla områden och beroende på vart du träffar så får du olika poäng. Skulle du vara extremt duktig och pricka i mitten, bulls eye, så får du hela 100 poäng. Risken med att sikta på mitten är dock att du träffar andra områden med mindre poäng. Ska ett nybörjartips ges så är det därför att sikta på något av de större fälten på tavlan som ger högre poäng. Skulle du missa detta så har du ändå god chans att träffa något annat fält som ger högre poäng.

Dart passar spelare från sju till åtta år och uppåt. Spelet kan spelas överallt där du har tillgång till en vägg att fästa tavlan på, men en rekommendation är dock att inte spela hemma i lägenheten eller huset då det är väldigt lätt att missa tavlan och sätta pilen i väggen.