Zelda

Zelda, även kallat The Legend of Zelda, är en TV-spelsserie som har varit bland de mest framgångsrika genom alla tider. Spelet utvecklades av den kända utvecklaren Shigeru Miyamoto, som även skapade Super Mario Bros. Zelda släpptes i Japan år 1986 till spelkonsolen Nintendo Entertainment System. Idag finns en mängd olika uppföljare som är tillgängliga till olika plattformar så som Nintendo Wii, Nintendo Switch och olika sorters Game Boy.

I Zelda-spelen spelar du ofta hjälten Link, som vanligtvis har i uppdrag att rädda, så väl som befria, prinsessan Zelda. Zelda är tillfångatagen av den onde Ganondorf. Notera att Link inte alltid är samma person i de olika uppföljarna, men har samma namn och är vanligtvis klädd i en grön tunika som har en grön luva. På så sätt kan man se olika förändringar av karaktären, till exempel på utseendet.

Zelda-serien utspelar sig i landet Hyrule, som är en fantasty-värld. Den onde Ganondorf har som mål att ta över Hyrule genom att stjäla de tre bitarna av Trekraften, som är länkat till prinsessan. De tre gudinnorna som skapade jorden lämnade efter sig Trekraften och denna kraft är den viktigaste symbolen för Hyrule. I kampen på att rädda Zelda, använder sig Link av svärdet Master Sword för att befria henne. Men det är lättare sagt än gjort då många faror dyker upp under spelets gång.

Beroende på vilken av uppföljarna i Zelda-serien som det är frågan om, finns olika åldersgränser så väl som målgrupper. Exempelvis är The Legend of Zelda: Breath of the wild lämpad för tio år och uppåt, medan The Legend of Zelda: Majora’s Mask är lämpad för tolv år och uppåt. Om du är en tv-spelsentusiast är det ett måste att prova på något av de olika Zelda-spelen. Zelda är en klassiker du inte får missa, och likt Super Mario Bros är det bland de mest framgångsrika TV-spelen genom tiderna.